Mitre Finch

Sector: Technology
Location: York
Scope of works: Furniture supply and installation


The Client:
With branches in Australia, Canada, and the UK as well as distributors in Ireland and France, Mitre Finch are a leading developer of employee management and security solutions.


The Brief:
Due to rapid growth and a recruitment drive within the company, Mitre Finch wanted to upgrade and refresh their open plan office space and create a new collaborative meeting area for their engineers. It was important for them to engage with a company that would provide a total solution including an interior design package and space planning, rather than just propose products.

Choice of workstation was a pivotal consideration as it was required to cater for all divisions, yet meet the specialist requirements of both the product engineers and customer contact centre. By working closely with the client to understand their requirements, our team installed a pilot workstation which staff could trial on site before a decision was made. Subsequently, Ben Johnson Ltd was selected to deliver the new office scheme.


The Solution:
Ben Johnson recommended the Elite “Advance” system as this allows both desks and screens to be independently height-adjustable. Initially the client requested handed, angled workstation; however we recommended an alternative bespoke double-wave top collaborating with them to develop it. This solution achieved the layout requirements of the engineering department, whilst providing greater flexibility for the rest of the workforce.

Many of the engineers use double monitors with additional specialist IT equipment fixed to their desks. A solution was reached utilising three grommets in each worktop, enabling every user to tailor the positioning of their equipment. The contact centre workstations were further customised by installing height adjustable return screens between users to improve user privacy and acoustics.

Embracing the correlation between working environment and staff performance, the client was keen to ensure ergonomics were right for staff. Consequently a lot of time was spent testing task chair samples and the ISIT mesh-back chair from Elite was picked due to its intuitive controls and user comfort. At-desk visitors were also catered for by adding a seat pad onto the mobile pedestals, encouraging team collaboration.

Staff wellbeing was not just considered at the workstation. Designated breakout areas were created to encourage cross-team integration and collaboration. The final scheme now offers various zones at different working heights to meet the needs of any group, whilst reflecting the brand throughout.

Choose another Case Study