Last Cawthra Feather

Sector: Legal
Location: Leeds
Scope of Works: Design, Fit Out, Furniture Installation


The Brief:
LCF previously occupied period premises on Sunbridge Road in Bradford. Due to the nature of the building, the accommodation was very cellular and disjointed, spread over five floors and with internal open plan areas lacking in natural light. Ben Johnson were asked to complete a workplace analysis involving interviews with key members of staff to understand their working practices. This covered the hard issues regarding meeting room facilities, quantities of storage required, access to printers and numbers of workstations, but also the soft issues of team communication, noise control, ability to concentrate, collaboration and informal interaction. This analysis allowed us to generate a space requirement for the organisation, which LCF could then use to go to market in their search for alternative accommodation. Initial feasibility layouts for all the shortlisted sites including St James were completed to ensure LCF would fit, and LCF had taken the brave decision to move all the staff into open plan.


The Challenges:
The existing furniture was to be retained so the challenge for Ben Johnson was to supplement this with new items which would create some sense of privacy between workstations. The layout also had to ensure that sufficient quiet areas were provided to ensure staff were able to concentrate when necessary.


The Solution:
Supporting the open plan area, a new large staff breakout space was provided to create an informal area for internal meetings and team collaboration. Dedicated print zones were provided within team areas, supported by a larger, central, post and reprographics area. The reception and meeting rooms were designed to be a self-contained suite, allowing staff to circulate freely within the office while clients were held in the more formal area. The large meeting rooms were designed with movable walls to allow future flexibility of the space for seminar use as and when required.



Visit LCF’s website here

Our project involved moving from a five storey office building with cellular offices and basement file storage to an open plan environment on one floor. Working with the Ben Johnson team from a very early stage after identifying the new premises we had to establish whether we could fit 60 staff into the space with the required on site storage with client and staff facilities.

The team from Ben Johnson established our needs; met staff; understood the firm’s objectives and budgets and put together the plans. Having signed the lease we commenced the build and fit out. The on-site project manager was a positive assistance as issues arose and the building was delivered on time.The results are superb. Staff and visitors really appreciate the space and the facilities. The premises fit out creates a positive impact and great impression of the business.

Simon Stell, Managing Partner
Choose another Case Study