Spectrum

Sector: Healthcare
Location: Wakefield
Scope of Works: Design and build

The Client:

Spectrum Community Health CIC provides advice, care and treatment through a range of health and wellbeing services for the people of Wakefield on behalf of the NHS. Spectrum delivers enhanced primary care services within the Wakefield District, Cheshire and North Yorkshire.

The Brief:
Due to a rapidly growing business and increasing numbers of itinerant staff, Ben Johnson were appointed to conduct a workplace assessment. Working with the client through a series of audits and interviews helped identify their square footage requirements and develop a specification for the works.
This report was then fed back to their agent DTZ, giving them a more accurate understanding of Spectrum’s building requirements. After reviewing several options, Spectrum selected two floors at Navigation Walk in Wakefield. Ben Johnson secured the Fit-out and Furniture packages following a competitive tender.

The Challenges:
The majority of Spectrum’s workforce worked off site at client premises. They were an agile workforce that needed an activity-led working environment. They required an office that could provide a workstation when they had admin tasks and meeting spaces for collaboration or private briefing sessions. Spectrum was also fast changing, constantly bidding and winning new contracts, the new workplace had to support future growth and the senior team saw agile working principals as a means of creating a more efficient working environment, no longer a need to provide 1 desk per person. Spectrum wanted all staff to have access to the best views from the building and therefore stipulated the position of the communal break out area. The specified area was over 20 meters from core services, so Ben Johnson had to find a solution to provide water down to this side of the building.

Acoustics was a particular concern for the client due to the confidential conversations taking place on site; with clients such as HM Prison Wakefield this was a fundamental request. The design had to accommodate a larger than average amount of cellular space, including offices, meeting, training and one-to-one rooms which meant a large amount of M&E alterations for our fit out team.

The Solution:
The communal breakout area had to incorporate lots of light, great views and a ‘wow factor’. A pump was used to transfer water to the specified location and design features included an L-shaped kitchen with built-in bar element, a feature wall and bright furniture in keeping with the spectrum brand. Spectrum wanted to ensure that the open plan office did not resemble a typical public sector office space. The company brand colours were used throughout the space to help identify the various teams and informal breakout areas. The teams all had lockers enabling the desks to be used by multiple agile users who worked remotely on client premises. To create future flexibility, the offices and general meetings rooms were planned in identical sizes so their use could change as the business grows and evolves. A larger flexible conference room was provided with an adjacent furniture store so the space could be reconfigured as required for seminars and training. Ben Johnson worked with Spectrum to develop a strategy for the acoustics. The amount of glazing was reduced where possible, and investment made in double glazed modules and vertical and horizontal acoustic baffling over the partition lines. The Air-conditioning and lighting was also adapted and relocated to accommodate the cellular spaces. The project was delivered on time and within budget.

As an expanding specialist health provider Spectrum Community Health needed to expand into its own headquarters. Needing a professional end to end service for the design and fit out and having found suitable premises we turned to Ben Johnson to design and deliver our vision. Having taken on board our design brief, Ben Johnson provided draft options for our consideration. As our brief to them had been comprehensive and their interpretation followed that concisely we completed the final version in only two follow up meetings. We made alterations as the fit out proceeded but these were accommodated in cost and time accordingly. Furniture options were provided across price and design ranges in order to meet quality with comfort and cost consciousness. Our timescales were challenging as we had to vacate our previous offices but with Ben Johnson’s dedicated project managers on site, they ensured that the deadline was met.

Throughout the scheme weekly progress updates were provided supported by site meetings. Queries or issues were reported upon and with prompt decisions from us as client, actioned and resolved swiftly. Working as they were in previously unoccupied premises we inherited technical issues that were the responsibility of the landlord. Ben Johnson proved proactive in coordinating remedial works with the landlord’s consent making for a complete and seamless fit.

Any future schemes or projects that Spectrum may have will certainly involve Ben Johnson and through their professional, approachable and sincere attention, we would have no hesitation in recommending to other potential clients.

Nick Kirk - Estates & Facilities Manager, Spectrum Community Health
Choose another Case Study