Mott MacDonald

The client

The Mott MacDonald Group is a global engineering, management and development consultancy with headquarters in the UK. It was founded in 1989 and employs 16,000 staff in 150 countries. Mott MacDonald is one of the largest employee-owned companies in the world.

The brief

Mott Macdonald’s Leeds office had a high percentage of employees requiring their own workstation, but the company also required their people to embrace new working practices. Mott Macdonald wanted to encourage agile working and co-working through the provision of quiet areas, breakout zones and lockers and they wished to offer hot desking areas for employees visiting from other locations.

There was to be a synergy and alignment between Mott Macdonald’s other recently completed offices in terms of design. However, a degree of autonomy was encouraged, as each location is given the opportunity to personalise their Mott Macdonald workplace in terms of the approved brand colours they use and the engineering sectors they accommodate.

The Solution

Our designers worked with the existing fit-out to create a scheme that cleverly used the existing glazing and bi-folding wall
The kitchen breakout area was placed next to the flexible meeting rooms so that the entire space could be opened to create a large, flexible town hall area where the whole company could meet for company briefings or hold events.

The workstations were planned at different angles to create visual interest and were placed against the full height windows, so all employees had the advantage of the natural light and fantastic views.

All staff were provided with lockers for personal storage and to encourage agile working where possible.

As engineering consultants, Mott MacDonald require a lot of storage. Most of the storage Ben Johnson Interiors fitted is standing height to maintain the open-plan feel. This has the advantage that it can be used as an extra layout space near a workstation, or to provide more privacy for users on the end of a bench workstation. Full height storage wall was also installed in areas to maximise the storage potential within the space.

Informal meeting areas were incorporated throughout. These included quiet rooms and breakout pods positioned centrally, together with print and meet areas.

The project included a smart reception area, designed in line with other Mott MacDonald offices.
The Leeds office chose orange as their brand colour with a range of grey tones.
The office was completed on target, to a tight time frame.

Overview

Sector: Engineering
Location: Leeds
Size: 10,000 sq ft
Scope of work: Design and fit-out

About the client

Global engineering, management and development company